Kentsel Dönüşüm

Güçlü bir deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de yapıların sağlamlığı hayati derecede önem arz etmektedir. Özellikle fay hatlarının yoğun olarak geçtiği bölgelerde bulunan eskimiş evler, olası bir depremde yıkılarak can ve mal kayıplarının meydana gelmesine neden olacağından yenilenmesi gereklidir. Bu yenileme işlemlerinin sağlanması açısından devletin de verdiği birtakım destekler ile birlikte kentsel dönüşüm denilen yeni bir olgu ortaya çıkmıştır. Eski evlerin yıkılarak yerine yenilerinin yapılmasını ifade eden bu yöntem, çok yönlü avantaj sağlamaktadır.

Kentsel dönüşüm için öncelikle yapı sahiplerinin en az üçte ikisinin onayı ile bir deprem dayanıklılık testi yapılmalı ve binanın deprem açısından dayanıksız olduğu ispat edilmelidir. Sonrasında ise bu rapor ile kentsel dönüşüm konusunda yetkili olan başkanlıklara başvuru yaparak teşviklerden ve desteklerden yararlanılmalıdır. Yapı sahipleri kendi seçtikleri bir müteahhit ile anlaşarak binalarının yeniden inşa edilmesini sağlayabilirler. Kentsel dönüşüm hizmetleri ve diğer tüm inşaat hizmetleri konusunda uzun yıllardan beri profesyonel hizmetler sunan firmamız, ihtiyaç duyulan her yerde bu hizmetler ile müşterilerini yardımcı olmaktadır.  

Kentsel dönüşüm son derece yararlı bir işlemdir. Devlet teşvikinden yararlanmak söz konusu olduğu zaman mutlaka bu işi yapmaya yetkili olan bir müteahhitlik firmasından hizmet alınması gereklidir. Dönüşüm işlemi yapılırken mevcut standartlara uyulması ve şehrin imar planına uyulması açısından da bu hizmetin müteahhitlik firmalarından alınmasının önemi büyüktür. Uzun yıllardan beri inşaat alanında müşterilerine sağlam yapılar yaparak teslim eden firmamız, bu konuda da en güzel dönüşüm projeleri ile hizmet vermektedir. Sürecin en başından en sonuna kadar aktif olarak ilgilenen ve anahtar teslim olarak daire teslim eden firmamızdan bu konuda destek alarak başarılı bir dönüşüm hizmeti alabilirsiniz.

Kentsel dönüşümün ilk aşaması olarak binalar için deprem raporu alınmasıdır. Bunda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan firmalar hizmet sağlamaktadır. Eğer deprem raporu için alınan numunelerde yapının riskli olduğuna karar verilirse, her şehirde bulunan başkanlıklar üzerinden kentsel dönüşüm başvurusu yapmak gereklidir. Bu başvurular neticesinde belirli bir oranda devlet teşvikinden ve kredilerden yararlanmak da mümkündür. Devlet tarafından verilecek olan krediler, inşat işlerinin yürütülmesi açısından doğrudan müteahhit firmanın hesabına yatırılmaktadır. Ev sahipleri bu aşamada istedikleri müteahhit firma ile anlaşarak dönüşüm hizmeti alabilirler.

Kentsel dönüşümün devlet açısından önem arz etmesi nedeni ile bu işlem için birçok destek sağlanmaktadır. Bu destekler arasında kira yardımı da ön plana çıkmaktadır. Evleri dönüşüm kapsamında yıkılacak olan kişilerin bu süre zarfında oturacakları evlerin kiralarını ödemelerinde yardımcı olmak maksadı ile devlet ev sahiplerine kira yardımı yapmaktadır. Kira yardımı almak için de her şehirde bulunan başkanlıklara başvuru yapmak gereklidir. Ancak bunun için öncelikle dönüşüm projesinin onay almış olması ve ev sahiplerinin de evlerini boşaltmış olması gereklidir. Kira yardımı yaklaşık olarak 18 ay devam etmektedir.

Kentsel dönüşümün avantajları çok yönlüdür. Hem ev sahipleri açısından, hem çevre ve mimari açısından bu işlem son derece önemlidir. En büyük avantajı deprem riskine karşı daha dayanıklı binaların elde edilmesidir. Bu sayede deprem esnasında meydana gelebilecek can ve mal kayıpları büyük ölçüde engellenmektedir. Diğer bir avantaj olarak şehirlerin daha modern bir yüze sahip olmalarından ve çevre düzenlemesine sahip olan yeni mimarilerin ortaya çıkmasından söz etmek mümkündür.

Deprem Performans Analizi

Türkiye’nin en acı gerçeklerinden biri olan deprem, belirli aralıklarla düşük ya da yüksek şiddetlerle sürekli olarak gözlemlenen bir doğal felakettir. Riskli deprem kuşağı ülkelerinden biri olan Türkiye’de yapıların sağlamlığının önemi oldukça büyüktür. Özellikle de deprem bölgelerinde yer alan eski yapıların varlığı, olası güçlü bir depremde can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olacağından dolayı gerekli tedbirler alınmalı ve bu durumun önüne geçilmelidir. Deprem Performans Analizi bu amaçla alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi açısından gereklidir. Binanın depreme ne derecede dayanıklı olduğu, meydana gelecek deprem aralıklarına göre binanın göreceği hasarın belirlenmesi ve yapılması gereken işlemlerin neler olduğuna dair planlama yapılabilmesi açısından Deprem Performans Analizi yapılması gereklidir.

Deprem Performans Analizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve bu testi yapmak için gerekli olan her türlü donanıma sahip olan kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Deprem Performans Analizi yaptırmak isteyen kişiler, ücretini ödeyerek bu firmalardan  hizmeti alabilirler. Uzun yıllardan beri yapı alanında her türlü hizmeti müşterilerine sağlayan firmamız da Deprem Performans Analizi en iyi şekilde yapmaktadır.  

Depreme dayanıklılık için test yapılacağı zaman çok farklı süreçlerin varlığı söz konusudur. Basınç testleri, direnç testleri ve malzeme kalite testleri gibi farklı testlerin tamamının yapılması ile bina durumunun ne olduğuna dair bilgiler elde edilmektedir. Bu testlerin her biri kendi başına uzmanlık gerektiren ve özel cihazlar ile uygulanan testlerdir. Binaların depreme karşı durumlarının ne olduğunun saptanması amacı ile yapılan testin sonrasında bir de rapor düzenlenmektedir. Bu raporda bina analizi neticesinde ortaya çıkan tüm sonuçlar ayrıntılı olarak yer alır. Deprem için yapılan bu testin raporu resmî belge niteliğindedir ve daha sonra binada yapılacak diğer işlemler için temel dayanak olarak işlevi görmektedir.  

Deprem Performans Analizi raporu sonucunda depreme dayanıksız olduğu anlaşılan binalar için yapılabilecek iki şey vardır. Bunlardan birisi deprem güçlendirmeleri, diğeri de kentsel dönüşümdür. Deprem güçlendirme maliyet açısından daha ucuz olsa da binanın çehresinin aynı kalmasına ve sıfır bina inşa etmek ile kıyaslandığı zaman daha kısa ömürlü olmasına neden olan bir durumdur. Kentsel dönüşüm ise baştan aşağı binanın ve çevresinin daha modern aynı zamanda da daha sağlam bir hale getirilmesidir. Kentsel dönüşüm işlemine karar verilmesi açısından deprem dayanıklılık testinin önemi büyüktür. Bu testte deprem açısından yapının dayanıksız olduğunun ortaya çıkması durumunda kentsel dönüşüm yapmak mümkündür. Aksi halde kentsel dönüşüm imkanlarından yararlanarak binayı yıkmak söz konusu değildir.

Yapı Güçlendirme Projesi

Aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de yapıların sağlamlığı hayati derecede öneme sahip olan bir durum. Her ne kadar yeni inşa edilecek olan binalar açısından bazı standartlar belirlenmiş olsa da önceki dönemlerde inşa edilmiş olan yapıların sağlamlıkları tartışmalıdır. Hem inşa edildikleri dönemin tekniğinden kaynaklanan nedenlerle hem de zaman içerisinde malzemelerde meydana gelen aşınmalardan dolayı eski yapıların güç kaybına uğraması kaçınılmazdır. Eski binaların depreme karşı daha korunaklı hale getirilmesi için başvurulan yöntemlerden biri de güçlendirme işleminin yapılmasıdır. Binalarda güçlendirme işlemi yapabilmek için güçlendirme projesi hazırlanmalı ve proje doğrultusunda bu işlem uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Yapı güçlendirme işleminin avantajları oldukça fazladır. Binanın tamamen sökülüp yeniden daha sağlam bir şekilde inşa edilme olanağının bulunmadığı durumlarda başvurulan güçlendirme yöntemi, her şeyden önce yapıların daha sağlam ve depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Güçlendirme projesi doğrultusunda gerekli olan güçlendirme işleminin yapılması durumunda binaların depremde yıkılma riski minimum düzeye inmektedir. Bunun yanında yapı güçlendirmenin bir diğer avantajı olarak yapıların kullanım ömürlerini uzatmasından söz etmek mümkündür. Güçlendirme sayesinde binalar, daha uzun yıllar boyunca ayakta kalabilirler. Son olarak da yapıların ekonomik değerlinin artması açısından da güçlendirme projesi değerlidir. Gerekli olan güçlendirme faaliyetlerinin yapıldığı ve sağlamlığı konusunda şüphenin kalmadığı yapılar hem satılırken hem de kiraya verilirken daha iyi fiyatlardan alıcı bulabilir.

Binalar belirli dengeler ve ince hesaplar gözetilerek inşa edilmiştir. Binalarda yapılacak güçlendirme işlemlerinde de aynı hassasiyet gösterilmelidir. Binanın kolonlarında ya da diğer taşıyıcı kısımlarında bilinçsizce yapılacak müdahaleler, daha olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden de iyi bir müteahhitlik firmasından ya da inşaat mühendisliği hizmetleri sunan firmalardan hizmet almak gereklidir. Güçlendirme projesi bu konuda uzman olan kişiler tarafından hazırlanmalıdır. Yapı güçlendirme projeleri ve güçlendirme uygulamaları ile uzun yıllardan beri müşteri memnuniyetini hedef alan bir anlayışla hizmet veren firmamız, kendisine ihtiyaç duyulan her anda bir telefon kadar yakın. Firmamızın sunduğu bu hizmetlerden yararlanmak için internet sitemiz üzerinden ya da internet sitemizde yer alan telefon numaralarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Deprem Analizi

Evinize, işyerinize herçeşit ve amaçla kullanılan tüm binalara bilgi amaçlı veya resmi kurumlara vermek üzere Deprem Analizi Dayanıklılık Raporunu; İşyeriniz, Eviniz, Apartmanınız, Siteniz,  Poliklinik, Hastaneler, Sağlık Ocakları, Tüm Eğitim Yapıları, Okullar, Yurt, Üniversiteler, Sağlık Yapıları, Kurslar, Bakımevleri, Her Çeşit Üretim Tesisleri, Fabrikalar, Tüm Kamu Binaları, Spor Salonları, Eski Eser Tarihi Eser Binalar, Her Çeşit Amaçla kullanılan binaların Tüm Belediyelerde, Tüm Resmi Kurumlarda, Tüm Bakanlıklarda İl, İlçe Müdürlüklerinde geçerli Bilgi Amaçlı veya İşyeri Açma Çalışma Ruhsatı, Binada İskan veya Kullanılabilir İzni için alabilirsiniz.

Deprem Analizi yaptığımız Binanız SON DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE DEPREME DAYANIKSIZ ÇIKAR İSE Depreme karşı Binanızın Güçlendirilebilir veya Kentsel Dönüşüm kapsamında binanız yeniden inşaa edilebilir; 

Deprem Analizi ile binaların depreme karşı güvenli olup olmadıklarını tespit ediyoruz. Öncelikle bina taşıyıcı sisteminden karot makinası yardımı ile beton numune alınıp bina beton dayanımı tespit edilir, betonarme taşıyıcı sistem eleman demirlerinde pas ve demir kesitindeki azalmalar belirlenir, Binanın temel sistemi incelenir, binanın bulunduğu alan için Zemin etüd hazırlanır. Bilgisayarda bina taşıyıcı sistemi 3 boyutlu olarak modellenip statik ve deprem analiz ve hesapları yapılır . Yapılan tüm çalıma, analiz ve hesaplamalardan sonra bina için deprem analiz raporu hazırlanarak hak sahiplerine sunulur ve binaların durumu hakkında bilgilendirme yapılır.

  1. Binanızın mevcut projesine göre yerinde kontrolü

  2.  Binanıza ait proje yok ise binanızın Rölevesinin çizilmesi

  3. Bina taşıyıcı kolon ve Betonarme Perdelerinden Karot ile beton numune alınması ve alınmış beton numunelerin YETKİLİ YAPI LABORATUVARLARDA basınç dayanımlarının belirlenmesi

  4. Betonarme kolon, perde, kirişlerde röntgen ile donatı tespitinin yapılması

  5. Binanın oturduğu alan için Zemin Taşıma Depremsellik Değerlerinin belirlenmesi

  6. Elde edilen veriler ile Binanızın Bilgisayarda 3 Boyutlu Similasyonunun Yapılarak Şiddetli Deprem Etkisindeki Deprem Dayanımının Belirlenmesi

  7. Tüm yapılan çalışmalar sonucu Binanıza ait Deprem Dayanıklılık Raporunun hazırlanması

  8. Binanızın durumu hakkında size bilgi verilerek Raporun tarafınıza teslimi.

Ülkemiz bir çok aktif deprem fay hattı üzerinde bulunmaktadır ve bu faylar yıkımlara neden olan büyük depremler yaratmaktadır; bu depremlerin ne zaman ne de şiddeti bilinememektedir. Bu nedenle olası şiddetli depremlere karşı yaşadığımız, çalıştığımız, her tür ve amaçla kullandığımız binalar için depreme karşı hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bu kapsamda binalarımızın depreme karşı güvenliği çok önemlidir.

Deprem Yönetmeliğine uygun olmadan, plansız , projesiz, kaçak olarak inşa edilmiş yapılar, yılların getirdiği çevresel etkiler, geçmişte yaşanan irili ufaklı depremler ve binada zaman içinde oluşan hasarlar binanın deprem dayanımını olumsuz etkileyen etkenlerdir. Aynı şekilde kaçak yapılaşma nedeniyle de birçok kişi ve yapı deprem riski altındadır. Bina taşıyıcı sisteminde kullanılan beton ve demir gibi yapı malzemelerin kalitesi ve dayanımı da yapıların depreme karşı dayanımını belirleyen önemli faktörlerdendir.

Binanın oturduğu zeminin iyi ve kötü olması, bina taşıyıcı sisteminin neme maruz kalması , bina yaşı gibi bilgiler kendi başlarına binanın deprem güvenliği için kesin bir bilgi vermemekle beraber derem yönetmeliğine uygun olarak konun uzmanları tarafından binada yapılacak deprem analizi çalışmaları ile binanızın gerçek deprem riski belirlenebilmektedir. Böylece binanızın durumunu öğrenip hızlı bir şekilde gerekli önemleri alabilirsiniz.

Depreme karşı güvenli olmayan, deprem riskli veya geçmiş depremlerde veya çevresel etkiler nedeni ile hasar görmüş yapıların can ve mal güvenliği için bina güçlendirme uygulamasının yapılması önemlidir. Yapı güçlendirme uygulamalarının en önemli avantajı mevcut binaların yıkılmadan binaya uygun güçlendirme teknikleri ile güçlendirme inşaatının yapılarak binanın depreme karşı güvenli hale getirilmesidir. İmar durumu nedeni ile yeni yapılacak binada kat kaybı olması halinde de mevcut binanın kat kaybı olmadan depreme karşı güçlendirilmesi diğer önemli bir avantajdır.

Yapı güçlendirme uygulamaları inşaat süresi ve maliyet açısından da büyük bir katkı sağlamaktadır. Binanın yıkılarak yeniden inşası yerine binanın depreme güvenli hale getirmek için güçlendirme yapılması yıkılıp yeniden inşa edilmesine göre daha az maliyet gerektirmektedir. Ayrıca yeniden inşa süreci güçlendirme inşaatı sürecine göre daha uzun olduğu için bu uzun inşaat süreci nedeni ile hak sahipleri mağdur olabiliyor. Yeni inşaatın aksine bina takviye güçlendirme inşaatı oldukça kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. Böylece hak sahipleri için herhangi bir mağduriyet yaşanmamaktadır.

Deprem riskli binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi ciddi deprem riski altındaki ülkemizde en önemli konulardan biridir. Yapı güçlendirme için binanın durumuna göre bir çok bina güçlendirme teknikleri kullanılır. Betonarme binaların güçlendirilmelerinde beton, çelik, karbon fiber gibi malzemeler kullanılmaktadır. Betonarme kolonlar ve perdelerde betonarme mantolama yöntemi kullanıldığı gibi durumun gerektirmesi halinde betonarme kolonlarda çelik mantolama veya karbon fiber yöntemi de kullanılabilmektedir. Bu yöntemler ile bina taşıyıcı sistem dayanımının arttırılması amaçlanmaktadır.

Bina takviye ve güçlendirme yöntemleri arasında günümüzde en az hasar ile güçlendirme yapmak için en çok tercih edilen bina takviye güçlendirme yöntemlerinden birisi karbon fiberdir. Karbon fiberin kullanılmasının en önemli sebebi hızlı ve kolay uygulanabilmesidir. Bina takviye güçlendirme uygulamaları binanın durumuna en uygun güçlendirme yöntemleri ve buna bağlı olarak en doğru malzemeler kullanılmalıdır her binaya aynı güçlendirme yöntemi ve malzemesi kullanılmaz. Bu nedenle öncelikle binada gerekli deprem testi ve deprem hesaplamaları yapılması doğru güçlendirme teknikleri belirlendikten sonra bina takviyesi yapılmalıdır aksi halde binaya yarar yerine zarar verilmiş olur.

Yapıların güçlendirilmesi aşamasında genellikle aşağıdaki yöntemler uygulanmaktadır:

  • Betonarme mantolama,
  • Binaya Betonarme perde eklenmesi,
  • Çelik mantolama,

  • Çatlaklarda Epoksi enjeksiyon yapılması,

  • Kirişlerin güçlendirilmesi

  • Kolonların güçlendirilmesi,

  • Taşıyıcılara karbon fiber uygulanması,

  • Temellerin radye temele dönüştürülerek güçlendirilmesi,

  • Binada depreme karşı izolatör kullanılması,

Yapı güçlendirme işlemleri profesyonel bir ekibiz tarafından teknik şartnamelere, projesine ve tekniğine uygun olarak firmamızın güvencesi ile yapılmaktadır.

 

  1. Güçlendirilmesi planlanan bina için öncelikle mevcut binanın deprem riskinin ve taşıyıcı sistem durumunun belirlenir,

  2. Yapının deprem riskinin belirlenmesi için binada deprem testi yapılarak  bina için deprem dayanıklılık raporu hazırlanır,

  3. Yapılan tüm teknik tespit ve incelemeler neticesinde binanın gerçek deprem riski belirlenir,

  4. Bina deprem risk durumuna göre deprem yönetmeliğine uygun olarak bina için gerekli güçlendirme teknikleri ve  güçlendirme malzemeleri belirlenir,

  5. Uzmanlarımız tarafından yapı güçlendirme projesi hazırlanır,

  6. Yapı güçlendirme projesine ve deprem yönetmeliğine uygun olarak binanızın güçlendirilmesi yapılarak depreme güvenli hale getirilir.

Yapı güçlendirme fiyatı binanın deprem riski ve bina taşıyıcı sistem durumuna göre belirlenen bina güçlendirme yöntemlerine ve bina güçlendirme malzemelerine göre değişmektedir. Bu nedenle yapı güçlendirme projesi üzerinden belirlenecek güçlendirme fiyat en doğru sonucu verecektir. Güçlendirme fiyatları malzeme, işçilik, teknik hizmetler ve diğer resmi giderler dikkate alındığında her yıl değişmektedir.  

Bina güçlendirme maliyeti binadaki toplam bağımsız bölüm sayısına, bina toplam inşaat alanına, bina kat sayısına, bina taşıyıcı sistem türüne (betonarme, çelik, yığma, ahşap , karma) ve binanın deprem riskinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Doğru bina bina güçlendirme maliyeti için binada gerekli teknik çalışmalar ile deprem testi yapılmalı, deprem analiz ve hesaplamaları yapıldıktan sonra binanın gerçek deprem risk durumu belirlenmelidir.

Bina depreme riskli ise ve binanın taşıyıcı sistemi güçlendirme yapmaya uygun ise bina için en uygun  güçlendirme teknikleri tespit edilerek binanın takviye güçlendirme projesi hazırlanır. Tüm çalışmalar sonucu oluşturulan güçlendire projesi üzerinden bina güçlendirme maliyeti hesaplanır ve güçlendirme inşaat süresi belirlenir. detayı verilen bu süreç kapsamında güçlendirmesi yapılan binalarda güvenle oturabilirsiniz. Bina güçlendirme maliyetini belirleyen en önemli unsurların başında güçlendirme malzemesi, işçilik, teknik hizmetler ile diğer masraflardır.

Bina güçlendirme süreci aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Binanın mevcut durumu için bina rölevesi çizilir,
  • Binanın bulunduğu alan için zemin etüdü hazırlanır,
  • Geçmiş depremlerden,  yapı malzemesinden, çevresel koşullar nedeni ile binada oluşmuş hasarlar tespit edilir,
  • Bina betonarme taşıyıcı elemanlarından Karot makinası ile numune alınarak gerekli testler sonucu bina beton dayanımı belirlenir,
  • Röntgen Cihazı ile Betonarme Taşıyıcı elemanlardaki donatılar tespit edilir,
  • Binanın deprem analizi ve deprem hesapları yapılarak bina deprem dayanımı belirlenir,
  • Yapılan tüm çalışmalar neticesinde bina deprem riskli çıkar ise bina güçlendirme projesi çizilir,
  • Bina güçlendirme projesi üzerinden bina güçlendirme maliyeti belirlenir,
  • İlgili idarelerden gerekli izinler alınarak bina güçlendirme inşaatı yapılır,
  • Projesine ve deprem yönetmeliğine uygun olarak güçlendirme sonrası depreme güvenli hale gelen bina hak sahiplerine teslim edilir.